Novosti

ab1U petak, 18. rujna 2020. godine, članovi Udruge slijepih Međimurske županije hodočastili su u Mariju Bistricu. Provedbom ove aktivnosti promiče se integracija slijepih osoba u društvo, pozitivno se utječe na njihovo zdravlje te im se povećava mobilnost i mogućnost uključivanja u aktivniji i kvalitetniji život. Hodočašće je jedna od aktivnosti projekta „Izađimo iz mraka“ koji financiraju gradovi i općine Međimurske županije.

I ove je godine, kao i prethodne, sa članovima bio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, koji je pripremio i duhovno vodio sve hodočasnike, a svi zajedno već u autobusu bili smo radosni i marijanskim smo pjesmama zahvalili Majci Božjoj Bistričkoj što smo mogli i ove izazovne godine otići na hodočašće u poznato hrvatsko marijansko svetište. Tijekom vožnje molili smo i razmatrali žalosnu krunicu, a dolaskom u Mariju Bistricu vlč. Šardi predvodio je križni put profesora Tomislava Ivančića. Razmatrajući postaje Kristove muke, mogli smo se uvjeriti kako ne treba strahovati nakon padova, poniženja i mnogih udaraca koje život nosi jer nakon svega dolazi konačna pobjeda. Križ nam treba biti spasonosan, a ne teret zbog kojeg bismo se trebali predati jer ni Isus se nije predavao, već je svojom ljubavlju prema svakom čovjeku pokazao kako se dolazi do svjetla, a to svjetlo vidimo u uskrsnuću Gospodnjemu. Nakon križnoga puta bila je mogućnost za svetu ispovijed. Misno je slavlje predvodio preč.Dragutin Kučan uz suslavlje vlč. Leonarda Šardija koji je pročitao Božju riječ.

 

U homiliji preč. Kučan govorio je o svetim ženama koje su služile Gospodinu i kojima se Isus prvima objavio kad je uskrsnuo. U Evanđelju po Luki one su slijedile Isusa koji ih je oslobodio od njihovih grijeha. Predvoditelj euharistije tako je dao primjer svima da mogu bez straha slijediti Gospodina i predati mu nesebičnu ljubav. Mnoge su služiteljice Gospodnje obilježile povijest Crkve i tko slijedi njih, bliži je Bogu. Na kraju mise pjesnik Danijel Kralj, član Udruge slijepih Međimurske županije, pročitao je svoju pjesmu „Zahvala našoj nebeskoj majci“ zahvalivši tako Majci Božjoj Bistričkoj što nas je okupila unatoč svim izazovima u ovom vremenu pandemije koronavirusa i što nas prati i čuva na svakom našem putu. Nakon mise krenuli smo u ophod oko oltara Majke Božje Bistričke, a preč.

Kučan blagoslovio je nabožne predmete i sve hodočasnike. Susret je nastavljen ručkom u čakovečkom restoranu „Braco“, a vlč. Šardi dogovorio je sa članovima Udruge slijepih Međimurske županije nove duhovne aktivnosti koje bi se trebale realizirati do kraja godine. Hvala Trojedinome Bogu i Blaženoj Djevici Mariji na lijepom vremenu, Udruzi slijepih Međimurske županije i vlč. Leonardu Šardiju na organizaciji i realizaciji hodočašća i duhovnim radostima koje smo primili! I ovo je hodočašće pomoglo svima nama da duhovno rastemo i jačamo u vjeri i da hrabro krenemo u nove izazove. Duhovni susret u Mariji Bistrici ostat će nam svima u lijepom i nezaboravnom sjećanju.

Danijel Kralj

 

Udruga slijepih Međimurske županije

Adresa: Kralja Tomislava 34, 40000 Čakovec
OIB: 32415476565
MB: 03110940
Telefon: (040) 311-955
Mobitel: 091 639 0005 ; 091 794 7355
e-mail: usm@usm.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak: 7 – 15 sati;               
Srijeda: 7 – 14 sati
Broj Računa: HR23 23400091116013915 (Privredna banka Zagreb)

google maps