Novosti

savezmzizlet2021Dana 26.7.2021. godine  Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije organizirao je zajednički izlet za svoje udruge članice, tako su članovi Udruge slijepih Međimurske županije i Udruge gluhih i nagluhih Međimurske županije bili na cjelodnevnom kupanju i druženju na Gradskim bazenim Varaždin - Kupalište Drava.

klubknjigaU četvrtak, 22. srpnja 2021. godine, u Udruzi slijepih Međimurske županije održan je književni klub temeljem projekta „Osjetimo život“, koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a vodila ga je volonterka Sanja Herman Siladi. Okupilo se petero članova Udruge, od kojih dvoje pjesnika, Danijela Halabarec i Danijel Kralj, koji su predstavili svoje pjesničko umijeće. U uvodnom se dijelu govorilo o bolesti i zdravlju i što je potrebno da bismo bili mentalno i duhovno zdraviji i svi smo se složili kako obitelj i prijatelji imaju vrijednu ulogu u našem zdravlju kao i umjetnost, a to su pokazali pjesnici predstavljanjem svojih ponajboljih pjesama govoreći i o svojoj motivaciji za pisanje i umjetnički rad.

Biblioterapijom smo zaključili kako je knjiga lijek protiv samoće, svakog oblika bolesti i depresije jer knjiga, za razliku od lijekova, nema rok trajanja i može se preporučiti i drugim ljudima te je uvijek korisna. Poezija je motivirala sve nazočne i potaknula na razmišljanje o sreći, smislu života, povratku prirodi i radostima zbog malih stvari, a autori su otvoreno i spontano pričali zanimljivosti iz svojih početaka pisanja i rekli kako im pjesništvo mnogo znači. Voditeljica je podržala pjesnike da nastave istim putem, a susret je završio pjesmom „A sad adio“ koju smo svi složno zapjevali. Sljedeći će književni klub biti u kolovozu.

Danijel Kralj

tatjanaidragoUspješno smo završili provedbu prvog polugodišta posljednje od tri provedbene godine programa „Vodi, pohodi!“ u kojem se pružaju usluge videće pratiteljice, a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Od 1. 1. 2021. do 30. 6. 2021. godine ukupno je pruženo 371 usluga videće pratiteljice te je ukupno prijeđeno 7.360 kilometara za 38 osoba.

Od korisnika koji su u izvještajnom razdoblju koristili usluge videće pratiteljice, obuhvaćeno je 19 žena i 19 muškaraca, u dobi od 18 do 79 godina, s područja Međimurske županije.

Korisnici su najviše tražili uslugu prijevoza i pratnje k liječniku i na sportske aktivnosti, pomoći u kupovini te pratnju u razne institucije.

Korisnici su ispunili evaluacijske upitnike na temelju kojih je izrađena evaluacija zadovoljstva korisnika. Svi korisnici su zadovoljni cjelokupnim uslugama videće pratiteljice i provedbom ovog programa, usluge im puno znače te smatraju da im se poboljšala kvaliteta života zbog sudjelovanja u programu.

Prema evaluacijskim upitnicima može se vidjeti da usluge videće pratiteljice imaju pozitivan utjecaj na korisnike, zadovoljni su njima te da je ostvarena uspješna socijalizacija slijepih osoba i uključivanje u zajednicu, povećanje samostalnosti i kvalitete života te u konačnici, uspješnost programa.     

Udruga slijepih Međimurske županije

Adresa: Kralja Tomislava 34, 40000 Čakovec
OIB: 32415476565
MB: 03110940
Telefon: (040) 311-955
Mobitel: 091 639 0005 ; 091 794 7355
e-mail: usm@usm.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljak - Petak: 7 – 15 sati; 

Pauza: 10:30 - 11:00 sati              

Broj Računa: HR23 23400091116013915 (Privredna banka Zagreb)

google maps