Novosti

Udruga je započela s provedbom novog projekta i novog programa:

 Projektom „ZAPLIVAJMO!“, koji financira Eko Međimurje, osigurana je podrška sportskog trenera plivanja za slijepu djecu.

Ciljevi projekta su: povećanje kvalitete života slijepe djece, doprinos njihovoj društvenoj integraciji, kvalitetnije korištenje njihovog slobodnog vremena, povećanje njihove samostalnosti  i samopouzdanja te  senzibilizacija javnosti prema slijepoj djeci.

 

Od 1.1.2022. godine Udruga je započela s provedbom programa „MALA PODRŠKA, VELIK USPJEH“ koji  financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a trajat će do 31.12.2023. godine.

Opći cilj programa je: jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su:

- povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije;

- poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije;

- nastavak zapošljavanja videćeg pratitelja.

Aktivnosti programa su:

- prijevoz, pratnja i pomoć slijepim osobama u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima

- pomoć/obuka pri sitnim kućanskim poslovima

- pomoć/obuka pri obavljanju administrativnih poslova

- informiranje o usluzi videćeg pratitelja

Projekt Uz tebe sam započeo je 20. srpnja 2020. godine, a završava 20. siječnja 2022.godine.  

Približavanjem isteka 18. mjeseca provedbe projekta, možemo zaključiti da je ostavljen kompletan pozitivan dojam na ciljnu skupinu i na krajnje korisnike, što znači da se projektom ostvario pozitivan utjecaj na društvo temeljem zadovoljstva zaposlenih žena i njihovom uslugom prema krajnjim korisnicima za koje su brinule u proteklom razdoblju punih 12 mjeseci.

Banner.jpg

Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarenju i provedbi projekta, Ugovornom i Provedbenom tijelu – Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Uredu za financiranje i ugovaranje projekta Europske unije, te partnerima - Centru za socijalnu skrb Čakovec i Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Čakovec.

Projekt "Uz tebe sam" financiran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., temeljem otvorenog trajnog poziva Zaželi - Program zapošljavanja žena - faza II. Ukupno trajanje projekta je 18 mjeseci, a vrijednost projekta iznosi 557.036,00 kn. Projekt se provodio na području cijele Međimurske županije.

Hrvatski savez slijepih (HSS) Europskoj uniji slijepih (EBU) uputio je dopis s apelom za podršku s obrazloženjem posljedica koje bi donošenje predloženog nacrta Zakona o socijalnoj skrbi imalo na slijepe osobe u RH, a osobito potencijalno uvođenje cenzusa na osobnu invalidninu.
Europska unija slijepih pozitivno je odgovorila na apel za podrškom, naime, predsjednik Europske unije slijepih, g. Rodolfo Cattani, iskazao je podršku HSS-u u dopisu koji je uputio predsjedniku RH, premijeru Plenkoviću te ministru Aladroviću i državnoj tajnici Pletikosa iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. EBU je izravno imenovala članke i stavke iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koje bi se zakonski prekršile kada bi se odredbe o cenzusu na dohodak i mirovinu zaista usvojile.
Svoju podršku EBU je izrazio i na svojim društvenim mrežama, a posebice na Twitteru. Posvetio je ovoj temi već tri objave, a posljednja je vezana uz pozitivne reakcije iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koja je pozdravila i podržala njihovo, pa tako i djelovanje HSS-a.
 
Sve objave na ovu temu možete vidjeti na:

Udruga slijepih Međimurske županije

Adresa: Kralja Tomislava 34, 40000 Čakovec
OIB: 32415476565
MB: 03110940
Telefon: (040) 311-955
Mobitel: 091 639 0005 ; 091 794 7355
e-mail: usm@usm.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljak - Petak: 7 – 15 sati; 

Pauza: 10:30 - 11:00 sati              

Broj Računa: HR23 23400091116013915 (Privredna banka Zagreb)

google maps