Novosti

IMG 20180524 113930Udruga je posljednjih godina djelovala u prostoru koji je bio nedostatan za istovremeno uredsko poslovanje i održavanje aktivnosti (radionice i edukacije) za članove.

U pronalaženju rješenja za osiguravanje adekvatnog prostora, pronađen je odgovarajući prostor, prikladan u odnosu na potrebe, opseg redovnih i projektnih aktivnosti.

Prostor je bilo potrebno primjereno opremiti. Između ostalog, bilo je potrebno izraditi klizna vrata i pisaći stol te servisirati tri postojeće plinske peći. To je omogućeno donacijom Međimurje plina.
Osiguravanje osnovnih uvjeta za rad preduvjet je za normalno funkcioniranje djelatnika i cijele Udruge. Osiguranjem ovih uvjeta povećala se kvaliteta pružanja usluga i organiziranja aktivnosti za slijepe osobe, a što će im povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života.

jaipandemijaSukladnom propisanim mjerama zaštite sprečavanja širenja zaraze virusom COVID-19, uzrokovane virusom SARS-CoV-2, Udruga je otkazala sve planirane aktivnosti za članove.

Međutim, ovo vrijeme je iskorišteno za rad na planovima koji će se nastaviti realizirati po završetku ove krize te za prijavu novih programa i projekata s ciljem utjecaja na poboljšanje kvalitete života slijepih osoba.

Također, neke aktivnosti i dalje su se mogle provoditi u prilagođenom obliku, kao što je videća pratnja i prijevoz za starije slijepe osobe. Osim toga, administrator je nastavio snimati zvučne knjige za članove, što je jedna od aktivnosti programa „Rekrea(k)tiva“.

Rad videćih pratiteljica (koje su u Udruzi zaposlene na programu „Vodi, pohodi“ i projektu „Izazovnije“) te prijevoz za starije slijepe osobe (preko projekta „Odvedi me u bolji svijet“) organizirani su sukladno uputama Vlade RH i Nacionalnog stožera civilne zaštite na način da se osigurava briga i pomoć članovima u vidu obavljanja svakodnevnih obaveza kod kuće,  kupnje i dostave živežnih namirnica i lijekova, čime se osigurava ostanak članova (pripadnika posebno ugrožene skupine) u njihovim domovima bez potencijalnog izlaganja virusu. Također, prijevoz i pratnja su osigurani ukoliko korisnik ima dogovoren važan i neodgodiv termin za liječnički pregled ili u drugim ustanovama.

Programe „Rekrea(k)tiva“ i „Vodi, pohodi“ te projekt „Odvedi me u bolji svijet“ financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Izrezak31. svibnja 2020. godine Udruga slijepih Međimurske županije završava s provedbom trogodišnjeg programa „Rekrea(k)tiva“. Kako bi se osigurao nastavak provedbe aktivnosti i pružanja socijalnih usluga za slijepu djecu i odrasle slijepe osobe, koje su izuzetno potrebne članovima Udruge, prijavili smo novi trogodišnji program za razdoblje 2020. - 2023. godine na poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pod nazivom „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“. Trenutno očekujemo rezultate procjene programa „Osjetimo život“ koji bi trebao započeti s provedbom 01. lipnja 2020. godine.

Udruga slijepih Međimurske županije

Adresa: Kralja Tomislava 34, 40000 Čakovec
OIB: 32415476565
MB: 03110940
Telefon: (040) 311-955 ; (040) 310-212
Mobitel: 091 639 0005 ; 091 794 7355
Radno vrijeme:
Ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak: 7 – 15 sati;               
Srijeda: 7 – 14 sati
Broj Računa: HR23 23400091116013915 (Privredna banka Zagreb)

google maps