Sljepoća ili gubitak vida uvijek je bila i bit će teški oblik invaliditeta te je stoga neophodno konstantno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih osoba. Kod slijepih osoba te potrebe mogu se rješavati samo individualnim pomaganjem svakom pojedincu koji je pogođen ovom vrstom invaliditeta.

Udruga slijepih Međimurske županije provodi projekt Osjeti pozitivu!, koji financira Međimurska županija. Projektom se za članove Udruge osiguravaju profesionalne usluge frizera te se izradio razvoj programa aktivnosti.

Slijepe osobe, zbog nedostatka vizualne percepcije, nisu u mogućnosti brinuti se o vlastitom tijelu i uljepšavanju bez pomoći nekoga tko vidi. Osiguravanjem profesionalnih usluga frizera, slijepe osobe ugodnije se osjećaju u vlastitoj koži.

Izradio se razvoj programa aktivnosti koji će stvoriti dodatne uvjete za doprinos razvoju projekta kako bi se adekvatnije mogle organizirati aktivnosti za slijepe osobe na području Međimurske županije. Rezultati će se uzeti u obzir za planiranje budućih aktivnosti ovoga projekta, ali i budućih projekata Udruge, s ciljem povećanja kvalitete aktivnosti i ishoda projekta.

 

Projekt se provodi s ciljem poboljšanja kvalitete života slijepih osoba na području Međimurske županije.

Udruga provodi projekt Pozitivne promjene, koji financiraju Međimurske vode. Projektom su se osigurale profesionalne usluge masera za slijepe osobe te se financirao najam prostora Udruge.

Slijepe osobe se premalo kreću stoga im usluge masaže utječu na poboljšanje zdravstvenog stanja. Iznajmio se prostor za što kvalitetnije pružanje usluga slijepim osobama odnosno radi osiguranja osnovnih uvjeta rada Udruge.

Ciljevi projekta su:

- povećanje društvene integracije i kvalitete života slijepih osoba

- povećanje samostalnosti i samopouzdanja slijepih osoba

- poboljšanje zdravlja slijepih osoba

- senzibilizacija javnosti prema osobama s invaliditetom.

                                                                 wwwww22222 qqqqq111 eeeee111