Rad s našim članovima/icama iz perspektive videće pratiteljice

Najbolje i najljepše stvari na svijetu ne mogu se vidjeti niti dodirnuti, one se osjećaju srcem.
Hellen Keller

Redovni financijeri

picture picture

Donatori

picture picture
picture

Udruga slijepih Međimurske županije (USMŽ) u svibnju prošle godine je započela s provedbom projekta “Izazov” koji je za cilj imao osigurati uslugu videćeg pratitelja slijepim osobama. Uz pomoć pratitelja korisnici su samostalniji, značajno je povećana njihovu socijalna uključenost pri obavljanju svakodnevnih poslova i korištenju slobodnog vremena, a kvaliteta njihovog života je unaprijeđena.

O iskustvima rada s korisnicima razgovarali smo s Doris Čulinović koja od kolovoza prošle godine radi kao pratiteljica slijepim osobama.

Već od prvih dana posao me se izrazito dojmio što mi je to ujedno i bila motivacija za ostanak na tom radnom mjestu. Nakon nešto malo manje od godine dana rada sa slijepim osobama i pružanjem pomoći istima, mogu reći da mi je ovaj posao donio mnogo novostečenog znanja i pozitivnog iskustva. Slijepe osobe su vrlo strpljive, tople i drage osobe od kojih sam mnogo naučila o životu, pa čak i promijenila neke stavove i pogled na svijet. Zaista mi je veliko zadovoljstvo raditi sa njima, odnosno biti tu za njih, pružiti im potrebnu pomoć kada zatrebaju – podijelila je prve dojmove s nama Doris. Naravno, nije uvijek lagano. Kao i svakom poslu, posebice onima koji uključuje bliski rad s ljudima različitih interesa, navika i očekivanja, i ovdje je potrebno puno ljubavi, strpljenja i suradnje.

Tijekom ovih nekoliko mjeseci upoznavali smo se i prilagođavali jedni drugima i na tom putu proveli mnogo lijepih zajedničkih trenutaka koje ću pamtiti ja, a nadam se i osobe kojima sam pomagala. Korisnici su veoma strpljivi i dragi ljudi, kojima se divim od samog početka rada. Koliko radi njihove samostalnosti, odgovornosti, dobrote…, toliko i radi njihove pozitivne energije kojom svi zrače, bez obzira na njihovu situaciju koja je veoma teška. Mogu reći da smo uvijek našli zajednički jezik, a uz pomoć naše predsjednice Marije Ciglar riješili svaki nesporazum ako ga je bilo. Uvijek je bila dostupna i korisnicima i meni, dobro koordinirala naše susrete, usklađivala potrebe i uvelike nam olakšala rad. Na tome joj veliko hvala. – pojašnjava Doris.

USMŽ svojim projektima i programima kontinuirano doprinosi ostvarivanju ljudskih prava. Sudjelovanje u svim oblicima javnog života, samostalnost slijepih osoba, praćenje i podrška slijepoj djeci u odgoju i obrazovanju te unapređivanje profesionalne orijentacije, rehabilitacije, zapošljavanja, kulturno–kreativnih aktivnosti, aktivnosti odmora i oporavka, športa i rekreacije, društveno–zabavnog života slijepih i razvoj volonterstva, ključni su ciljevi programa i projekata koje udruga provodi.

Usluga videćeg pratitelja jedan je od prioriteta u radu i djelovanju Udruge slijepih Međimurske županije i u proteklom razdoblju uspješno smo proveli niz sličnih projekata i programa. Najveći rezultat svih naših aktivnosti i napora je doprinos samostalnosti slijepih osoba, a pružanje usluge videćeg pratitelja je prvi korak prema tome - naglasila je predsjednica udruga Marija Ciglar. Udruga trenutačno okuplja 183 slijepe osobe te pruža usluge videćeg pratitelja za ukupno 51 člana/icu. Edukacijom i zapošljavanjem dodatne pratiteljice kroz ovaj projekt značajno se podigla razina usluge, zadovoljile potrebe članstva te podigla kvaliteta života slijepih osoba u Međimurju.

Budućim pratiteljima mogu savjetovati da sa slijepim osobama pokušaju biti opušteni i što iskreniji, jer iako na žalost ne vide, sve osjećaju – dodala je Doris na kraju razgovora. Projekt “Izazov” traje do kolovoza 2019., a sufinancira ga Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.